Cégismertető

A VPP egy innovatív energiaszolgáltató és projektfejlesztő cégcsoport, amely 15 éves tapasztalattal rendelkezik az energiaellátás és energia rendszerek létesítése terén. Csapatunk az évek során számos helyi kiserőművet (1-15 MW) valósított meg és 2011-ben saját fejlesztésű Virtuális Erőmű Megoldással lépett piacra Magyarországon.

A sikeresen alkalmazott üzleti és technológiai innováció révén akkor egyedülálló Virtuális Erőmű Megoldás született, amely elsőként kínált megoldást a KÁT-rendszer megszűnésével piac nélkül maradó decentralizált kiserőműveknek. A VPP virtuális erőműve 2011 novembere óta a hazai energia piac aktív szereplője és folyamatosan részt vesz a rendszerszintű szabályzásban. Az általunk alkalmazott egyedi termelésirányítási eljárás érvényes szabadalmi védettség alatt áll. 

Az indulás óta eltelt időben a VPP széleskörű nemzetközi tapasztalatokra tett szert és ma már nemcsak a hazai piacra kínál megoldást, de a nemzetközi piaci trendeknek és biztonsági követelményeknek is megfelelő Virtuális Erőmű Megoldás (VPPS) fejlesztője és üzemeltetője. 

A VPP hosszú távú stratégiai célja, hogy tevékenységével aktívan közreműködjön a kapcsolt és megújuló technológiákra épülő energiatermelés további térnyeréséhez és hosszútávon fenntartható üzleti modellt kínálva hozzájáruljon ezen vállalkozások gazdasági sikerességéhez Magyarországon és Európa más országaiban egyaránt. Hiszünk abban, hogy az energetikai rendszerek decentralizációja és az alternatív energetikai megoldások együttes alkalmazása mellett egyidejűleg biztosítható az energetikai hálózatok rugalmassága és biztonsága.

 

Mérföldkövek a VPP életében

15 éve a hazai energetikában

A VPP cégcsoport a 2002-ben alapított Greenergy Cégcsoport szétválásával jött létre. A cégalapító és vezérigazgató Dicső Gábor vezetése alatt a Greenergy 60 MW nagyságú energetikai portfoliót épített fel és üzemeltetett, benne 16 kapcsolt kiserőművel, 2 biomassza fűtőművel és 1 szélerőművel, emellett 120 MW Szélerőmű Parkot fejlesztett. A Greenergy a működése során 30 millió euró tőkét vont be és 50 millió euró beruházási hitelt használt fel.

Cégalapítás és intenzív portfólió növekedés

A VPP önálló tevékenységét 2011 nyarán kezdte meg a Virtuális Erőmű Megoldás piaci bevezetésével. Kezdetben a Greenergy cégcsoport 45 MW erőmű parkját üzemeltette, majd ezzel párhuzamosan tovább bővítette virtuális erőmű portfólióját további kapcsolt gázmotoros kiserőművek csatlakozásával. A sikeres üzleti modellnek és időzítésnek köszönhetően a gázmotoros kiserőművek 30%-a csatlakozott a VPP Virtuális Erőművéhez, mellyel a cégcsoport a hazai virtuális erőmű piac legnagyobb szereplőjévé vált 2013-ra.  

A MAVIR egyik fő partnere a rendszerszintű szabályozásban

A VPP 2011. októberben első virtuális erőműként sikeresen akkreditált a MAVIR szekunder szabályozásban történő részvételre és 2011. november 8-tól folyamatosan részt vesz a szekunder rendszerszintű szabályozásban. 

A 2012 és 2014 között a VPP kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott és stabilan tartotta meghatározó pozícióját a rendszer-szintű szabályozásban, ahol 20%-os részesedésével 2. legnagyobb piaci szereplővé vált Magyarországon.

Ügyfélközpontú VPPS fejlesztések

A VPP 2013 februárjában elindította Partnerei részére Ügyfélkapu szolgáltatását. Az ügyfélkapcsolati és információs rendszer 2013 májusától 2 új modullal bővült.

Szabadalmi védettség megszerzése

A VPP Magyarország Zrt. az "Elosztott energia termelő rendszer és szabályozó berendezés, valamint eljárás a rendszer energiatermelésének szabályozására" címmel 2015 októberében az Amerikai Egyesült Államok területére, valamint 2016. szeptemberében az Európai Unió országaira szabadalmi oltalmat szerzett, 2012. május 8-i visszamenőleges hatállyal.

Újpalotai gázmotoros kapcsolt kiserőmű megvásárlása

2015 decemberben a VPP megállapodást írt alá az újpalotai gázmotoros kapcsolt kiserőművet tulajdonló CHP Erőmű Kft. megvásárlására. A kapcsoltan hőt- és villamos energiát termelő kiserőmű a kezdetektől a VPP virtuális erőmű portfólio meghatározó partnere volt. A tranzakció a VPP jelentős saját tőke beruházásával valósult meg, melynek eredményeként a CHP Erőmű Kft. a VPP cégcsoport 100%-os tulajdonába került 2016. április 1. napjával.

 

K+F program


Széchenyi 2020 – Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap
A VPP Energy Zrt. sikeresen megvalósította 650 millió forint keretösszegű virtuális erőmű fejlesztési programját 321,72 millió forint állami támogatással.

Tovább

Tevékenység

Energia rendszerek fejlesztése, teljes körű energiaellátás és virtuális erőmű szolgáltatások.
Tovább

Engedélyek

VPP cégcsoport tevékenységéhez kapcsolódó engedélyek és szabadalmak megtekintése.
Tovább

Üzleti Modell

A VPP virtuális erőműre épülő üzleti modellje hosszútávon fenntartható előnyöket kínál kiserőműveknek és energia nagyfogyasztóknak egyaránt.
Tovább

Karrier

Egy dinamikusan fejlődő Társaság munkatársat keres az alábbi munkakörökbe.
Tovább