Műszaki megoldás

A Virtuális Erőmű egy Szabályozóközpontból és a hozzá digitálisan kapcsolódó kiserőművekből, valamint energia fogyasztókból áll.

A Szabályozóközpont közvetlen adatkapcsolatban áll a kiserőművek vezérlő rendszerével és Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) informatikai rendszerével. A VPP Virtuális Erőműve korlátlan számú kiserőmű összekapcsolására képes, azok méretétől, lokációjától és a felhasznált energiaforrások fajtájától függetlenül.

A Virtuális Erőműhöz csatlakozott kiserőművek vezérlő rendszere, az un. Smart Unit továbbítja a termelési és üzemeltetési adatokat a Virtuális Erőmű felé és fogadja az utasításokat a Szabályozóközpontból, ami ezáltal egységesen irányítja termelésüket a valós idejű piaci igényeknek megfelelően.

A Virtuális Erőmű Megoldás létrehozásával és működtetésével a VPP olyan hosszú távon is fenntartható, új energetikai modellt hozott létre 2011-ben, amely

  • hosszú távon is fenntartható üzleti előnyöket kínál,

  • a világ energetikai rendszereinek trendjeivel halad együtt,

  • a decentralizált energiatermelési rendszerek hazai hagyományaira és előnyeire épít,

  • az infokommunikációs és energetikai rendszerek összekapcsolásával hatékony és minden korábbi megoldásnál rugalmasabb energia termelést és szolgáltatást tesz lehetővé.

K+F program


Széchenyi 2020 – Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap
A VPP Energy Zrt. sikeresen megvalósította 650 millió forint keretösszegű virtuális erőmű fejlesztési programját 321,72 millió forint állami támogatással.

Tovább

Virtuális Erőmű Megoldás

A VPP Virtuális Erőmű Megoldása egy komplex üzleti és technológiai innováció, melyet teljes körű smart grid szolgáltatásokra terveztünk.
Tovább

Smart Unit

A Smart Unit biztosítja a folyamatos kétirányú adatkapcsolatot a kiserőművek, pool-ok és a VPP virtuális erőműve között.
Tovább