Kiegyenlítő energia költségek csökkentése

A METÁR rendszerben Zöld Prémium támogatásban részesülő naperőművek számára már a közeljövőben kiemelten fontos lesz a kiegyenlítő energia költségek csökkentése, a projekt hosszútávon nyereséges üzemeltetése érdekében. A VPP virtuális erőműve számos szolgáltatásával támogatja ezen üzleti célok elérését.

Miért fontos a kiegyenlítő energia kérdése?

A METÁR Zöld Prémium támogatásban részesülő megújuló termelők a szabadpiacon értékesítik a megtermelt villamos energiát. A menetrendadási és kiegyenlítő energiadíj fizetési kötelezettségből eredően, azonban a megújuló kiserőművek nyereségessége erősen érzékeny az időjárás változásaira és a termelés előrejelzés bizonytalanságaira. 

Azon naperőművek, amelyek a jövőben KÁT rendszerből kiesnek, illetve a METÁR rendszerben nem KÁT-os termelőként létesülnek az alábbi kihívásokkal néznek szembe:

  • Negyedórás pontosságú menetrendezés a korábbi napi menetrend helyett

  • 50% napi menetrend szerinti eltérés helyett zéró tolerancia  

A VPP virtuális erőművének igazi hozzáadott értéke abban rejlik, hogy már ma felkészítjük a naperőműveket a közeljövő kihívásaira.

A VPP virtuális erőműve az alábbi szolgáltatásokkal törekszik a megújuló erőművek kiegyenlítő energiadíj költségeit csökkenteni:

Mérlegköri szolgáltatások 

A VPP mérlegköre alkalmas megújuló termelők befogadására és köszönhetően a jogszabályi lehetőségeknek, 2016 évtől vegyes mérlegkörben szolgálja ki a KÁT-ból kiesett megújuló kiserőműveket.

A VPP mérlegkörébe való belépéssel a naperőművek kiegyenlítő energia költsége az alábbi tevékenységek és hatások révén csökkenthető: 

  • Mérlegköri kiegyenlítés a VPP mérlegkörében a VPP virtuális erőmű szabályozóközpontján keresztül
  • Vegyes portfólióban érvényesülő portfólió-hatás és a menetrendtől való eltérések kiegyenlítődése

  • Termelés előrejelzés - nagy pontosságú időjárás-előrejelzési adatok felhasználásával

  • Öntanuló technológia alkalmazása a termelés előrejelzésben a még pontosabb előrejelzés érdekében

Megújulók rendszerintegrációja

A megújuló naperőművek és szélerőművek terjedése számos környezeti és árelőnnyel ruházza fel a villamosenergia rendszert. A nagy mennyiségű, erősen változékony teljesítménnyel termelt villamosenergia megjelenése azonban olyan kihívások elé állítja a megújuló kiserőművek tulajdonosait és a villamosenergia hálózatok üzemeltetőit, melynek megoldása ma már nem képzelhető el virtuális erőművek nélkül. A villamos energia rendszer egyensúlyának és költséghatékonyságának megőrzése érdekében szükséges megoldani a naperőművek és szélerőművek rendszerintegrációját és bekapcsolását a rendszerszintű szabályozásba.

A megújulók bekapcsolása a rendszerszintű szabályozásba ma még nemzetközi viszonylatban is kihívást jelentő feladat, nemcsak a virtuális erőmű tulajdonosok, de a szabályozó hatóságok számára is. A VPP folyamatosan fejleszti virtuális erőművét annak érdekében, hogy amennyiben a szabályozási környezet lehetővé teszi a megújulók rendszerintegrációját és a szabályzásban való részvételét, mi készen álljunk ezen szolgáltatások elindítására. 

Naperőmű ajánlatot kérek

Felgyorsíthatja az ajánlatkérést, ha kitölti és elküldi nekünk a műszaki adatlapot.

naperomu@vpp.hu

Helyszínrajz és térképek csatolásával még pontosabb ajánlatot tudunk adni.

Adatlap letöltése (PDF, 3.43 MB)

Kapcsolat

Kőrös Gábor
Naperőmű üzletág vezető