Virtuális Erőmű Megoldás

A VPP Virtuális Erőmű Megoldása (VPPS – Virtual Power Plant Solution) egy valós smart grid megoldás, amely képes megvalósítani a termelés és a fogyasztás valós idejű egyensúlyát, miközben a rendszer rugalmasan és nagy biztonsággal ellensúlyozza a villamosenergia-termelés egyenetlenségeit. E forradalmi változás eredményeként a mainál olcsóbb és hatékonyabb energiaellátást tudunk biztosítani, miközben a termelés tervezhetőbbé, a fogyasztás pedig tudatosabbá válik.  

A VPP Virtuális Erőműve (VPPS) egy integrált üzleti és technológiai innováció, vagyis a kiserőművek műszaki összekapcsolásán, termelésirányításán és értékesítés támogatásán túl mindenkor versenyképes üzleti alternatívát biztosít a partnerek számára, köszönhetően az alkalmazott üzleti intelligenciának és a beépített optimalizációs megoldásoknak. A VPPS egyetlen komplex rendszerbe integrálja a virtuális erőművek működtetéséhez szükséges valamennyi hardver, szoftver, üzleti intelligencia és a VPP munkatársai által nyújtott szakmai know-how komponenst. Mindemellett  egy olyan személyre szabott informatikai rendszert alkot, amely képes rugalmasan alkalmazkodni az egyes országok, piacok és partnerek sajátosságaihoz, igényeihez.

 A VPP Virtuális Erőmű Megoldása (VPPS) alkalmas

  • Korlátlan számú, lokálisan elkülönülő kiserőmű összekapcsolására és virtualizációjára.
  • 1000+ MW méretű pool-ok menedzselésére.
  • A villamosenergia értékesítés (day-ahead, intraday) és termelés (real-time) automatizált összehangolására és optimalizálására.
  • Időjárásfüggő és megújuló termelők rendszerintegrációjára - elsősorban nap, szél, biogáz kiserőművek bekapcsolásával.
  • Gyors és rugalmas kiegyenlítő energia biztosítására.
  • Fogyasztó-oldali szabályozásra (a termelők és fogyasztók közvetlen összekapcsolása révén).
  • Végfelhasználói portfóliók valós-idejű kiszolgálására.
  • Kiemelkedően magas biztonsági követelmények megteremtésére a hálózati kapcsolatok diverzifikálása révén.
  • Ország-, piac- és pool-specifikus implementációk megvalósítására.

Mi teszi különlegessé a VPP Virtuális Erőművét?

 

K+F program


Széchenyi 2020 – Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap
A VPP Energy Zrt. sikeresen megvalósította 650 millió forint keretösszegű virtuális erőmű fejlesztési programját 321,72 millió forint állami támogatással.

Tovább

Smart Unit

A Smart Unit biztosítja a folyamatos kétirányú adatkapcsolatot a kiserőművek, pool-ok és a VPP virtuális erőműve között.
Tovább