Rólunk

A VPP 20+ éve egyet jelent az innovatív és környezettudatos energetikai megoldásokkal. Működésünk motorja, hogy kulcsrakész megoldásainkkal az elsők között reagálunk a piaci trendekre, úttörőként fogalmazunk meg jövőbeli piaci igényeket és adunk időtálló választ azokra. 

A "VPP Intelligent Energy" magába sűríti mindazt, amit az energetika jövőjéről gondolunk. Hiszünk abban, hogy a megújuló technológiák és a decentralizált energiatermelés együttes alkalmazása, valamint az energia szektor digitalizációja sikeresen járulnak hozzá a vállalkozások, a környezet és a társadalom hosszútávú céljaihoz.

Csapatunk közel 100 munkatársa igen széleskörben alkalmazható mérnöki és üzleti kompetenciákkal rendelkezik, amely mindenkor dinamikus és progresszív fejlődést biztosított a VPP számára.

A VPP azon kevés vállalatok egyike, melynek tevékenysége kiterjed az energetikai projektek fejlesztésére (műszaki és pénzügyi engineering), kivitelezésére és hosszútávú üzemeltetésére egyaránt. A cégcsoport éves árbevétele az indulás óta stabilan 10 milliárd forint nagyságrendet ér el.

Mérföldkövek a VPP életében

Elindult a napelemes rendszerek disztribúciója

A VPP elismert piaci szereplővé vált a magyar napelemes kiserőmű piacon. Több, mint 50 fős fejlesztői és mérnöki csapatunk szaktudása és naperőmű projektjeink tapasztalata alapján a Q-CELLS napelemek, valamint a HUAWEI inverterek mellett tettük le voksunkat. A nagykereskedelmi tevékenység elindítása mellett büszkék vagyunk arra, hogy sikeresen engedélyeztettük a magyarországi forgalomba került valamennyi HUAWEI invertert.

Sikerrel zártuk virtuális erőmű fejlesztési programunkat

A VPP Energy Zrt. sikeresen zárta 650 millió forint keretösszegű kutatásfejlesztési programját, melyet azzal a céllal indított 2016-ban, hogy alkalmassá tegye meglévő virtuális erőművét az időjárásfüggő nap- és szélerőművek szabályzására. A fejlesztést a magyar állam 321,72 millió forinttal támogatta. 

A VPP értékesítette a Virtuális Erőmű Szabályzóközpontját és a kapcsolt kiserőműveit a Veolia-nak

2018 október 16-án írták alá a felek azt a megállapodást, amelynek értelmében 2018 év végétől a Veolia Energia Magyarország Zrt. 51 százalékos tulajdonrészt vásárolt a CHP Erőmű Kft.-ben. A tranzakció eredményeképpen a Veolia Energia Magyarország Zrt. erőművi portfóliója tovább bővül az újpalotai, az egri és a dunakeszi gázmotoros kiserőművel. A tranzakció keretében a Veolia megszerezte a VPP virtuális erőmű irányítását végző Szabályozóközpontot, ugyanakkor a virtuális erőmű szabadalom tulajdoni jogával a VPP rendelkezik.

Napenergia a jövő

A hazai napenergia piac dinamikus felfutásával a VPP visszatért a gyökereihez. 2016 óta intenzív szervezeti fejlesztés mellett napelemes kiserőmű projektek megvalósítására fókuszálja tevékenységét. 2016 és 2018 között több, mint 80 projekt engedélyeztetését és fejlesztését zártuk sikeresen és 40 naperőmű kivitelezésére kaptunk megbízást partnereinktől.

Újpalotai és dunakeszi gázmotoros kapcsolt kiserőmű megvásárlása

Az egri gázmotoros kiserőmű mellé, 2015 decemberben a VPP megállapodást írt alá az újpalotai gázmotoros kapcsolt kiserőművet tulajdonló CHP Erőmű Kft. megvásárlására. 2017. decemberében a kapcsolt kiserőmű portfólió bővítéseként megvásárlásra került a dunakeszi gázmotoros kiserőmű is, így a VPP kapcsolt villamos- és hőenergia termelő portfóliója 30 MW-ra növekedett. A gázmotoros kiserőművek megvásárlására a VPP 1,5 milliárd forint saját forrást fordított.

Szabadalmi védettség megszerzése

A VPP Magyarország Zrt. az "Elosztott energiatermelő rendszer és szabályozó berendezés, valamint eljárás a rendszer energiatermelésének szabályozására" címmel (ún. Virtuális Erőmű Megoldás) 2015 októberében az Amerikai Egyesült Államok területére, valamint 2016. szeptemberében az Európai Unió országaira szabadalmi oltalmat szerzett, 2012. május 8-i visszamenőleges hatállyal.

Ügyfélközpontú VPPS fejlesztések

A VPP 2013 februárjában elindította Partnerei részére Ügyfélkapu szolgáltatását. Az ügyfélkapcsolati és információs rendszer 2013 májusától 2 új modullal bővült.

Intenzív portfólió növekedés időszaka - Ügyfélkapu fejlesztés 

A VPP virtuális erőműve kezdetben a Greenergy 45 MW erőmű parkját üzemeltette. A sikeres üzleti modellnek és időzítésnek köszönhetően a VPP Virtuális Erőmű 34 kiserőmű, 60 erőmű egységgel, mindösszesen 145 MW beépített kapacitással a hazai virtuális erőmű piac egyik legnagyobb szereplőjévé vált 2013-ra.  ​2013 februárjában a VPP elindította saját fejlesztésű Ügyfélkapu szolgáltatását is, amely a Virtuális Erőmű Megoldás részévé vált.

Elindult a VPP Virtuális Erőmű - A MAVIR egyik fontos partnere a rendszerszintű szabályozásban

A 2011-ben a sikeresen alkalmazott üzleti és technológiai innováció révén egyedülálló Virtuális Erőmű Megoldás született, amely elsőként kínált megoldást a KÁT-rendszer megszűnésével, a villamosenergia piac nélkül maradó decentralizált kiserőműveknek. ​A VPP 2011. októberben első virtuális erőműként sikeresen akkreditált a MAVIR szekunder szabályozásban történő részvételre és ezt követően folyamatosan részt vesz a szekunder rendszerszintű szabályozásban. 2012 óta a VPP kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott és stabilan tartotta pozícióját a rendszerszintű szabályozásban. 

15+ éve a hazai energetikában

A VPP a 2002-ben alapított Greenergy szétválásával jött létre. A cégalapító és vezérigazgató Dicső Gábor vezetése alatt a Greenergy 60 MW nagyságú energetikai portfoliót épített fel és üzemeltetett, benne 16 kapcsolt kiserőművel, 2 biomassza fűtőművel és 1 szélerőművel, emellett 120 MW szélerőmű projektet fejlesztett. A Greenergy 2010-ig 80 millió euró értékű beruházást hajtott végre, éves árbevétele meghaladta a 30 millió eurót.