Rólunk

A VPP 20+ éve egyet jelent az innovatív és környezettudatos energetikai megoldásokkal. Működésünk motorja, hogy kulcsrakész megoldásainkkal az elsők között reagálunk a piaci trendekre és adunk korszerű válaszokat ügyfelek igényeire.

A "VPP Intelligent Energy" magába sűríti mindazt, amit az energetika jövőjéről gondolunk. Hiszünk abban, hogy a megújulókat integráló decentralizált energiatermelés és az energiarendszerek digitalizálása sikeresen járulnak hozzá a vállalkozások, a környezet és a társadalom hosszútávú céljaihoz.

Csapatunk közel 100 munkatársa igen széleskörben alkalmazható mérnöki és üzleti kompetenciákkal rendelkezik, amely mindenkor dinamikus fejlődést és sikeres projektek megvalósítását tette lehetővé ügyfeleink számára.

Komplex rendszerekben gondolkodunk, ezért szolgáltatásinkat is egymáshoz integráltan nyújtjuk. Az energetikai beruházások és projektek élettartalmának minden fázisára van megoldásunk: műszaki és pénzügyi projektfejlesztés, kivitelezés, üzemeltetés, energiakereskedelem és -menedzsment

Mérföldkövek a VPP életében

Több, mint két évtizede megállás nélkül változik, hogy hogyan és miből állítjuk elő a hétköznapokban szükséges energiát. Egy kihívásokkal teli átmeneti korban élünk, ami várhatóan még sok újdonságot tartogat számunkra. Büszkék vagyunk arra, hogy ezen globális folyamat minden fontos mérföldkövénél jelen vagyunk és hozzá tudjuk tenni legjobb tudásunkat és munkánkat.

Rendszerintegráció és energiamenedzsment

2017 -

A hazai napenergia piac dinamikus felfutásával a VPP visszatért rendszerintegrátori gyökereihez. 2017-től intenzív szervezeti fejlesztés mellett lakossági, üzleti és befektetési célú napelemes rendszerek megvalósítására és üzemeltetésére fókuszálja tevékenységét. Ebben az időszakban közel 150 erőművi és ipari célú napelemes rendszert fejlesztettünk és kiviteleztünk összesen 280 MW beépített teljesíténnyel, melyek jelentős részének üzemeltetésére is bizalmat szavaztak partnereink. Fuzia márkanév alatt 400 lakossági napelemes rendszert telepítettünk. 2023-ban ismét megszereztük a HUPX és a MAVIR akkreditációt és ügyfeleinket már az energia kereskedelmi és -menedzsment terén is támogatni tudjuk.

Referenciák

Virtuális erőmű időszak

2011-2018

A KÁT támogatás megszűnésére a VPP egyedülálló Virtuális Erőmű Megoldást fejlesztésével válaszolt, amely világviszonylatban is egyedülálló innovációnak számított. A VPP egyedi rendszere és eljárása a nemzetközi szabadalmi oltalmat is megszerezte.

A VPP virtuális erőműve Magyarországon elsőként lépett be a MAVIR szekunder szabályozásba és kínált megoldást a villamosenergia piac nélkül maradó hazai decentralizált kiserőművek életben maradására. VPP virtuális erőműve 34 kiserőmű, 60 erőmű egységgel, mindösszesen 145 MW beépített kapacitással a hazai virtuális erőmű piac egyik legnagyobb szereplőjévé vált 2013-ra. Az évek során mindvégig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott és stabilan tartotta pozícióját a rendszerszintű szabályozásban.

A virtuális erőmű piac nemzetközi felfutásával a VPP megnyitotta müncheni irodáját és intenzíven továbbfejlesztette Virtuális Erőmű Megoldását. Az online ügyfélkapu létrehozása mellett alkalmassá tette virtuális erőművét az időjárásfüggő nap- és szélerőművek szabályzására is. A 650 millió forint keretösszegű kutatásfejlesztési programot a magyar állam 321,72 millió forinttal támogatta.

A VPP Virtuális Erőmű Megoldását a Veolia megvásárolta 2018 év végén.

Referenciák

ESCO időszak

2002-2010

A VPP története a Greenergy cégcsoport megalapításával indult 2002-ben. A cégalapító és vezérigazgató Dicső Gábor vezetése alatt a Greenergy 60 MW méretű energetikai portfoliót épített fel és üzemeltetett, benne 22 hőt- és villamosenergiát kapcsolatan termelő gázmotoros kiserőművel, 2 biomassza fűtőművel és 1 szélerőművel, emellett 120 MW szélerőmű projektet fejlesztett. A Greenergy 2010-ig 80 millió euró értékű beruházást hajtott végre, éves árbevétele meghaladta a 30 millió eurót.

Referenciák